Smak chleba to składowa różnych dodatków od kminku do czosnku. Są chleby ze smażoną cebulą i drobno pociętą kiełbasą i pikantną papryką. Gdy przeje się już jakiś rodzaj pieczywa można zmodyfikować przepis zamieniając np. szklankę wody, szklanką mleka (chleb będzie miał delikatniejszy smak i będzie dłużej świeży). Można część mąki pszennej zastąpić mąką żytnią albo płatkami owsianymi.
|
Ziarenka |
Można też dodać pełne ziarna zbóż, trzeba pamiętać jednak o tym by namoczyć je wcześniej przynajmniej przez noc w wodzie. To samo dotyczy różnego rodzaju kasz i ziarenek. Wtedy należy powoli dodawać wodę i obserwować by ciasto nie stało się zbyt rzadkie. Dodatek tłuszczu powoduje wydłużenie trwałości pieczywa i struktura jest bardziej wilgotna. Jednym słowem warto eksperymentować.
Komentarze
Prześlij komentarz