W wielu poradnikach prowadzenia zakwasu pojawiaja się informacja by część masy sfermentowanej, czwartego dnia odjąć i dalej postępować tak samo jak dotąd czyli, tyleż wody co mąki dodać zgodnie z harmonogramem. A co z tą częścią odjętą? Wyrzucić? Można wykorzystać!!! To do dzieła.
Trzeba przygotować:
1. Wody pół litra.
2. Ząbków czosnku 3-4.
3. Ziaren ziela angielskiego 5-6.
4. Liście laurowe dwa.
5. Zakwasu chlebowego 1/4 masy.
6. Pieprzu czarnego ziaren 9
Całość wkładamy do słoika litrowego zalewamy wodą i mieszamy. Przykrywamy ręcznikiem papierowym i zaciskamy gumką recepturką. Po około trzech dniach powinniśmy uzyskać pięknie pachnący żurek.
Uwaga: Wcale nie uważam że, część zakwasu trzeba koniecznie zabierać ze słoika. Jeśli jednak potrzebujemy żurku albo przesadziliśmy z ilością mąki i wody a zakwas próbuje uciekać z naczynia, możemy powstały nadmiar wykorzystać.
Trzeba przygotować:
1. Wody pół litra.
Żurek na zakwasie dzień pierwszy |
3. Ziaren ziela angielskiego 5-6.
4. Liście laurowe dwa.
5. Zakwasu chlebowego 1/4 masy.
6. Pieprzu czarnego ziaren 9
Całość wkładamy do słoika litrowego zalewamy wodą i mieszamy. Przykrywamy ręcznikiem papierowym i zaciskamy gumką recepturką. Po około trzech dniach powinniśmy uzyskać pięknie pachnący żurek.
Uwaga: Wcale nie uważam że, część zakwasu trzeba koniecznie zabierać ze słoika. Jeśli jednak potrzebujemy żurku albo przesadziliśmy z ilością mąki i wody a zakwas próbuje uciekać z naczynia, możemy powstały nadmiar wykorzystać.
Komentarze
Prześlij komentarz