Mając mąkę, drożdże, sól oraz wodę można upiec chleb.
Składniki:
1. Kilogram mąki
2. 22 gr świeżych drożdży lub dwa opakowania drożdży instant
3. 600 ml wody
4. 20 gr sól
Do miski ładujemy kolejno: mąkę, drożdże i wodę.
Mieszamy wszystko i dodajemy sól. Sól dodajemy na końcu ponieważ zmieszana bezpośrednio z drożdżami zabije je.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 250°C. Przestawiamy temperaturę na 200°C i wkładamy chleb do pieca na 1 h. Po upieczeniu wyciągamy pieczywo z formy i wykładamy je na kratkę do odparowania.
Smacznego !!!
Mieszamy jeszcze raz i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wyrabianie ciasta można wykonać na stolnicy lub w odpowiednio dużej misce. Musimy pamiętać o podsypywaniu wyrabianej masy mąką inaczej będzie przyklejać się do stolnicy i miski znacznie utrudniając pracę. Gdy ciasto stało się sprężyste i sztywne odkładamy je do miski żeby wyrosło. W ciepłym miejscu będzie wyrastać około 2 - 3 godzin. Przekładamy chleb do blaszki w której będziemy go wypiekać.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz