Przejdź do głównej zawartości

Jak upiec Jej Królewską Mość Bagietkę

   Podobno pieczywo to zostało wymyślne dla żołnierzy Napoleona. Na pewno kojarzy się z Francją, Paryżem ...
   U mnie w domu kochają ja wszyscy domownicy, zaraz po upieczeniu jeszcze ciepłą, lub następnego dnia zapieczoną z masłem czosnkowym.
   Jak ją zrobić? Właśnie tak:
Upieczone bagietki 
Potrzebne będą tylko:

1. Mąki 650 gr
2. Wody półtorej szklanki
3. Drożdży 11-12 gr
4. Soli łyżka stołowa
I oczywiście podmłodę z wczorajszego posta.

   Mieszamy wszystkie składniki razem, na samym końcu dodając sól.
    Wyrabiamy ciasto do momentu aż stanie się sprężyste i zacznie odklejać się od rąk. Teraz czas na wyrastanie ciasta. Trwa to około 3-4 godzin lub po prostu aż podwoi lub potroi swoją objętość.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje i kształtujemy podłużne bułki. Odstawiamy do ponownego wyrastania na około 2 godziny. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230°C. Można na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą by go zaparować. Można też zaraz po wstawieniu pieczywa kilka razy psiknąć zraszaczem do wnętrza piekarnika. Spowoduje to że, skórka będzie grubsza i chrrrrupiąca.
    Pieczemy około dwudziestu minut aż bułki będą miały piękny złocisty kolor.
    Ślinka leci? To do dzieła.

Komentarze

Najchętniej czytane

Sposoby na zasypianie, część druga. Miejsce do snu.

 Poprawiamy jakość snu Jak napisałem we wcześniejszym poście, śpimy przez 1/3 naszego życia. Wydawało by się więc, że każdy umie spać i przygotowywać się do snu. Okazuje się że, wcale tak nie jest.  Grzechy wobec nas samych jakie w tej materii popełniamy wymieniłem wcześniej. Teraz napiszę jak można poprawić szybkość zasypiania i jakość snu.     Przygotowywanie miejsca do spania Grunt to dobrze przygotowane miejsce do snu By zapewnić sobie optymalne warunki snu musimy zadbać o właściwą temperaturę pomieszczenia w którym śpimy. Jest to 19°C. Wynika ona z naszej adaptacji ewolucyjnej. Przez tysiące lat temperatura w pomieszczeniach w których spali nasi przodkowie rzadko przekraczała 15-19°C. Wyższa temperatura o dwa, trzy stopnie niż 19°C nie spowoduje spadku jakości snu, jednak już powyżej 24°C nasz sen nie zapewnia właściwej regeneracji. Budzimy się oszołomieni i jeszcze długo nie możemy osiągnąć pełnej sprawności. Dobrze jest więc przed snem wywietrzyć pom...

Ostatni sen Zuzanny

Gdy...     Wracający z pracy Tomasz dotarł do domu. Zdjął maseczkę jednorazową i wcisnął ją do kieszeni kurtki, przyda się jeszcze jutro. Rozebrał się i poszedł do kuchni po butelkę z bezalkoholowym piwem. Zajrzał do Zuzanny. Spała słodko, trzymając złożone dłonie jak do modlitwy pod policzkiem. Chwilę podziwiał swojego aniołka, uśmiechnął się i ruszył w stronę salonu by siedząc wygodnie w fotelu "dojrzeć" do snu. Był trochę zdenerwowany i zamyślony. To że, o mało nie wpadł pod samochód zmusiło go do krytycznego myślenia o swoim wyglądzie. Czarna z szarymi wstawkami turystyczna kurtka była wygodna, nieprzemakalna i wieczorem niewidzialna dla kierowców. Do tego czarne spodnie i ciemne buty powodowały że, wyglądał jak Batman po zmroku. Po zastanowieniu doszedł do wniosku że, wcale nie wyglądał bo go nie było widać. Wymiana kurtki na jaśniejszą chwilowo nie wchodziła w grę z powodów finansowych. Pozostawało wyposażenie dodatkowe. Chwycił swój 14 calowy, przerośnięty tab...

Podmłoda

  Dzisiaj opowiem o podmłodzie. Czyli wstępnej fermentacji mąki, drożdży i wody. Daje ona "ten" smak którego brakuje w domowym chlebie. Jest wykorzystywana przy wypieku chleba, bułek, bagietek i pizzy.    Potrzeba tylko trzech składników: 1. Mąki kubek 2. Wody szklanka 3. Drożdży kulka, średnicy 2 groszówki (wagi 2-3 gramy).   Teraz wystarczy wszystko wpakować do miski i wymieszać. I tylko tyle. Wstawiamy miskę w ciemne miejsce i czekamy... Nawet dobę. Wystarczy dwanaście godzin ale im dłużej tym smaczniejszy będzie chleb.    Ponieważ nie lubię brudzić zbyt wielu naczyń, mieszam wszystkie składniki w misce w której będę później wyrabiał ciasto. Miskę owijam folią spożywczą żeby podmłoda nie wysychała.  Ciekawi jesteście smaku to do dzieła! Jutro odpowiem jak zrobić bagietki.