Przejdź do głównej zawartości

Irysy

    Przejeżdżając przez Sulejówek-Miłosna przez wiele lat podziwiałem całe pola olśniewających irysów. Jednak kilkuletnia susza spowodowała osuszenie bagien i zanik tego cudownego zjawiska. Przeglądając albumy ukiyo-e (drzeworyt japoński) podziwiałem ryciny autorstwa Hokusaiego Katsushikiego przedstawiające dokładnie takie irysowe pola. Zauroczony, troszeczkę poszperałem w różnych źródłach i znalazłem kilka ciekawostek. Okazuje się że, Vincent van Gogh był wielkim miłośnikiem drzeworytu japońskiego i posiadał sporą kolekcję rycin. Nawet gdy nie udawało mu się spieniężyć swoich obrazów a w oczy zaglądał mu głód znajdował pieniądze na nową rycinę. Był pod tak wielkim wrażeniem estetyki japońskich mistrzów że, uczył się jej i odwzorowywał w swoich pracach. I między innymi dlatego namalował obrazy przedstawiające irysy.
Irysy.Vincent van Gogh
Irysy - Vincent van Gogh
Obraz przeniesiony do domeny publicznej
   W kulturze japońskiej irys jest utożsamiany z czystością, odwagą i między innymi dzięki temu był uważany za kwiat samurajów.
Irysy - Hokusai
Obraz przeniesiony do domeny publicznej
Warto czasem zatrzymać się i popodziwiać zjawiskowzjawisko w naturze a potem siedząc wygodnie w domu spojrzeć jak z naturalnym pięknem zmierzyli się artyści. I zachwycić się po raz kolejny.
Irysy

Komentarze

Najchętniej czytane

Sposoby na zasypianie, część druga. Miejsce do snu.

 Poprawiamy jakość snu Jak napisałem we wcześniejszym poście, śpimy przez 1/3 naszego życia. Wydawało by się więc, że każdy umie spać i przygotowywać się do snu. Okazuje się że, wcale tak nie jest.  Grzechy wobec nas samych jakie w tej materii popełniamy wymieniłem wcześniej. Teraz napiszę jak można poprawić szybkość zasypiania i jakość snu.     Przygotowywanie miejsca do spania Grunt to dobrze przygotowane miejsce do snu By zapewnić sobie optymalne warunki snu musimy zadbać o właściwą temperaturę pomieszczenia w którym śpimy. Jest to 19°C. Wynika ona z naszej adaptacji ewolucyjnej. Przez tysiące lat temperatura w pomieszczeniach w których spali nasi przodkowie rzadko przekraczała 15-19°C. Wyższa temperatura o dwa, trzy stopnie niż 19°C nie spowoduje spadku jakości snu, jednak już powyżej 24°C nasz sen nie zapewnia właściwej regeneracji. Budzimy się oszołomieni i jeszcze długo nie możemy osiągnąć pełnej sprawności. Dobrze jest więc przed snem wywietrzyć pom...

Ostatni sen Zuzanny

Gdy...     Wracający z pracy Tomasz dotarł do domu. Zdjął maseczkę jednorazową i wcisnął ją do kieszeni kurtki, przyda się jeszcze jutro. Rozebrał się i poszedł do kuchni po butelkę z bezalkoholowym piwem. Zajrzał do Zuzanny. Spała słodko, trzymając złożone dłonie jak do modlitwy pod policzkiem. Chwilę podziwiał swojego aniołka, uśmiechnął się i ruszył w stronę salonu by siedząc wygodnie w fotelu "dojrzeć" do snu. Był trochę zdenerwowany i zamyślony. To że, o mało nie wpadł pod samochód zmusiło go do krytycznego myślenia o swoim wyglądzie. Czarna z szarymi wstawkami turystyczna kurtka była wygodna, nieprzemakalna i wieczorem niewidzialna dla kierowców. Do tego czarne spodnie i ciemne buty powodowały że, wyglądał jak Batman po zmroku. Po zastanowieniu doszedł do wniosku że, wcale nie wyglądał bo go nie było widać. Wymiana kurtki na jaśniejszą chwilowo nie wchodziła w grę z powodów finansowych. Pozostawało wyposażenie dodatkowe. Chwycił swój 14 calowy, przerośnięty tab...

Podmłoda

  Dzisiaj opowiem o podmłodzie. Czyli wstępnej fermentacji mąki, drożdży i wody. Daje ona "ten" smak którego brakuje w domowym chlebie. Jest wykorzystywana przy wypieku chleba, bułek, bagietek i pizzy.    Potrzeba tylko trzech składników: 1. Mąki kubek 2. Wody szklanka 3. Drożdży kulka, średnicy 2 groszówki (wagi 2-3 gramy).   Teraz wystarczy wszystko wpakować do miski i wymieszać. I tylko tyle. Wstawiamy miskę w ciemne miejsce i czekamy... Nawet dobę. Wystarczy dwanaście godzin ale im dłużej tym smaczniejszy będzie chleb.    Ponieważ nie lubię brudzić zbyt wielu naczyń, mieszam wszystkie składniki w misce w której będę później wyrabiał ciasto. Miskę owijam folią spożywczą żeby podmłoda nie wysychała.  Ciekawi jesteście smaku to do dzieła! Jutro odpowiem jak zrobić bagietki.