Chleby w domu zacząłem piec jakieś dziesięć lat temu. W sklepach zaczął królować chleb który smakował jak wata, w dotyku był jak wata i trochę przypominał chleb ale tylko z zewnątrz. Kupiliśmy więc maszynkę do wypieku chleba i tak się wszystko zaczęło. Z czasem maszynka poszła w odstawkę. Nauczyłem się ręcznego wyrabiania ciasta. I w końcu pojawiła się potrzeba upieczenia chleba takiego jak kiedyś, pełnego zapachu i smaku. Chleba na zakwasie. Trzeba go upiec koniecznie, do dzieła!
1. Zakwasu trzy czwarte przygotowanej masy ze słoika.
2. Mąki kilogram (używam mąki pszennej 650)
3. Wody 500ml
4. Soli 20 gr
Całość mieszamy w dużej misce ( ciasto będzie rosło i powiększy swoją objętość).
pamiętając by sól dodać jako ostatni składnik. Przykrywamy i odstawiamy na całą noc lub nawet troszkę dłużej do pierwszego wyrastania. Gdy już pięknie wyrośnie, należy ciasto wyrobić by było elastyczne i odchodziło od rąk. Trwa to jakieś 5-6 minut. I znów odstawiamy do wyrastania. Poprzednim razem w cieście namnożyły się drożdże. Tym razem ciasto przekładamy już do formy w której będzie wypiekane. Jeszcze tylko ze trzy godziny i możemy nagrzać piec do
temperatury 230°C a potem zaparować piekarnik i piec chleb
przez godzinę w temperaturze 200°C. Po wyjęciu z pieca wyciągamy chleb z formy i smarujemy gorącą skórkę wodą. Skórka stanie się błyszcząca i chrrrrupiąca. Smacznego !
1. Zakwasu trzy czwarte przygotowanej masy ze słoika.
3. Wody 500ml
4. Soli 20 gr
Całość mieszamy w dużej misce ( ciasto będzie rosło i powiększy swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto na zakwasie. |
temperatury 230°C a potem zaparować piekarnik i piec chleb
Upieczony chleb na zakwasie |
( Z nieznanych mi powodów zostało usunięte zdjęcie wyrośniętego ciasta w misce. Umieściłem je znów. Musiałem jednak wycofać i umieścić post od nowa. Tym razem zmieniłem format zdjęcia i dodałem napis. Jak by co jestem autorem zdjęcia i " posiadam negatyw czytaj oryginał z przed obróbki")
OdpowiedzUsuń