Przejdź do głównej zawartości

Sposoby na zasypianie, część pierwsza. Wstęp

Śpiący kot
Śpiący kot
Sen to część naszego życia którą bardzo często zaniedbujemy. Stanowi on tak bardzo ważną sferę naszego życia że, dorobił się własnej mitologii.

 Szamani w trakcie snów pokonywali granicę świata żywych i sfer duchowych, dokonywali bohaterskich czynów.
 W starożytnej Grecji Bóg snu Morpheus nawiedzał sny.
Zdjęcie na licencji CC by Wikipedia
Morpheus i Iris. Pierre-Narcisse Guérin
W czasie snów bohaterów biblijnych Bóg dokonuje ważnych rzeczy które mają wpływ nawet na całe narody i państwa. Jakub śni o drabinie. Starotestamentowy Józef egipski tłumaczy sny urzędników a potem i sny samego faraona. Wreszcie Józef Opiekun Świętej Rodziny zostaje pouczany w snach przez anioła.

W Japonii, w czasie burzy śpiąc trzeba pilnować by nie odkrywać brzucha ponieważ Bóg piorunów Raijin wykorzystując sytuację może ukraść pępek.

Świat snu dorobił się też własnej demonologii. To we śnie kuszą nas swymi wdziękami sukkuby, dusiołki powodują problemy z oddychaniem siadając na klatce piersiowej a zmory wywołują koszmary przy których kino grozy to bajeczki dla małych dzieci.

Na śnieniu spędzamy mniej więcej jedną trzecią życia. W czasie snu następuje regeneracja naszego ciała, oswajamy się z lękami, podświadomość segreguje informacje które zebraliśmy w ciągu dnia i analizuje je. Tymczasem my na złość samym sobie kupujemy tanie, byle jakie łóżka, rezygnujemy z zasłon i ustawiamy temperaturę na grzejnikach, na tropikalny upał.  Niestety zbyt miękki materac, rozświetlona zewnętrznym światłem sypialnia oraz zbyt wysoka temperatura powodują że, budzimy się połamani z worami pod oczami, bólem głowy i chcemy z powrotem położyć się spać a cały dzień zamienia się w długi ciąg udręczenia. A wieczorem wracamy do łóżka w którym nie możemy zasnąć i tak w koło Wojtek. Brzmi znajomo?

 Na nasz sen ma wpływ również dieta. To co wypijamy i jemy, ma bezpośredni wpływ na szybkość zasypiania oraz jakość snu. Jeśli objemy się przed zaśnięciem, nasz organizm będzie zajęty trawieniem i dołożymy kolejną cegiełkę do męczącego dnia. Jeśli opijemy się piwem jak bąki, uśniemy szybko ale zapłacimy za to przerywanym na oddanie moczu snem i obniżoną jego jakością. Czas coś z tym zrobić!

Jak poprawić szybkość zasypiania i jakość snu...

Komentarze

Najchętniej czytane

Sposoby na zasypianie, część druga. Miejsce do snu.

 Poprawiamy jakość snu Jak napisałem we wcześniejszym poście, śpimy przez 1/3 naszego życia. Wydawało by się więc, że każdy umie spać i przygotowywać się do snu. Okazuje się że, wcale tak nie jest.  Grzechy wobec nas samych jakie w tej materii popełniamy wymieniłem wcześniej. Teraz napiszę jak można poprawić szybkość zasypiania i jakość snu.     Przygotowywanie miejsca do spania Grunt to dobrze przygotowane miejsce do snu By zapewnić sobie optymalne warunki snu musimy zadbać o właściwą temperaturę pomieszczenia w którym śpimy. Jest to 19°C. Wynika ona z naszej adaptacji ewolucyjnej. Przez tysiące lat temperatura w pomieszczeniach w których spali nasi przodkowie rzadko przekraczała 15-19°C. Wyższa temperatura o dwa, trzy stopnie niż 19°C nie spowoduje spadku jakości snu, jednak już powyżej 24°C nasz sen nie zapewnia właściwej regeneracji. Budzimy się oszołomieni i jeszcze długo nie możemy osiągnąć pełnej sprawności. Dobrze jest więc przed snem wywietrzyć pom...

Ostatni sen Zuzanny

Gdy...     Wracający z pracy Tomasz dotarł do domu. Zdjął maseczkę jednorazową i wcisnął ją do kieszeni kurtki, przyda się jeszcze jutro. Rozebrał się i poszedł do kuchni po butelkę z bezalkoholowym piwem. Zajrzał do Zuzanny. Spała słodko, trzymając złożone dłonie jak do modlitwy pod policzkiem. Chwilę podziwiał swojego aniołka, uśmiechnął się i ruszył w stronę salonu by siedząc wygodnie w fotelu "dojrzeć" do snu. Był trochę zdenerwowany i zamyślony. To że, o mało nie wpadł pod samochód zmusiło go do krytycznego myślenia o swoim wyglądzie. Czarna z szarymi wstawkami turystyczna kurtka była wygodna, nieprzemakalna i wieczorem niewidzialna dla kierowców. Do tego czarne spodnie i ciemne buty powodowały że, wyglądał jak Batman po zmroku. Po zastanowieniu doszedł do wniosku że, wcale nie wyglądał bo go nie było widać. Wymiana kurtki na jaśniejszą chwilowo nie wchodziła w grę z powodów finansowych. Pozostawało wyposażenie dodatkowe. Chwycił swój 14 calowy, przerośnięty tab...

Podmłoda

  Dzisiaj opowiem o podmłodzie. Czyli wstępnej fermentacji mąki, drożdży i wody. Daje ona "ten" smak którego brakuje w domowym chlebie. Jest wykorzystywana przy wypieku chleba, bułek, bagietek i pizzy.    Potrzeba tylko trzech składników: 1. Mąki kubek 2. Wody szklanka 3. Drożdży kulka, średnicy 2 groszówki (wagi 2-3 gramy).   Teraz wystarczy wszystko wpakować do miski i wymieszać. I tylko tyle. Wstawiamy miskę w ciemne miejsce i czekamy... Nawet dobę. Wystarczy dwanaście godzin ale im dłużej tym smaczniejszy będzie chleb.    Ponieważ nie lubię brudzić zbyt wielu naczyń, mieszam wszystkie składniki w misce w której będę później wyrabiał ciasto. Miskę owijam folią spożywczą żeby podmłoda nie wysychała.  Ciekawi jesteście smaku to do dzieła! Jutro odpowiem jak zrobić bagietki.