Cztery zioła ułatwiające zasypianie.
Jako pierwsze zioło opiszę aromatyczny i gorzki chmiel (1). Jego zastosowanie w profilaktyce snu jest doskonale znane każdemu piwoszowi. Jedno piwo przed snem zdecydowanie przyspiesza uśnięcie. Dużo lepsze jest wypicie piwa bezalkoholowego niż tego z zawartością. Alkohol powoduje znaczne obniżenie jakości snu i zwiększa ilość nocnych wybudzeń.Chmiel można spożywać również w postaci gorzkawego naparu, jednak forma złocistego napoju jest zdecydowanie smaczniejsza (przynajmniej dla mnie).
Kolejnym ziołem jest pachnący kozłek lekarski (2). Już w XIX wieku używano go w leczeniu nerwic pourazowych panoszących się wśród żołnierzy. Polecam kilka kropel wyciągu alkoholowego jako dodatek do wieczornego kakao.
Aromatyczna herbatka z melisy |
Jako ostatnia na mojej liście zawitała aromatyczna lawenda (4). Woreczek wypchany kwiatem lawendy oraz szyszkami chmielu ułożony obok poduszki to czarodziej przynoszący sen.
1. Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus) – a dokładnie żeńskie kwiatostany (szyszki chmielowe) mają działanie uspokajające, bakteriostatyczne, chmiel działa przeciwnowotworowo, wspomaga leczenie gruczołu krokowego, ma działanie przeciwutleniające. Używa się go głównie w postaci naparów, ale też jako pastylek czy woreczków aromatycznych. Młode pędy używane są w kuchni w podobny sposób jak szparagi.
2. Kozłek lekarski (Valeriana officinalis) – a dokładnie korzeń i kłącze rośliny działają uspokajająco, ułatwiają zasypianie. Można je przyjmować w postaci naparów, tabletek, kapsułek oraz wyciągów alkoholowych. Roślina ta jest kocim afrodyzjakiem.
3. Melisa lekarska (Melissa officinalis) – a dokładnie liście rośliny ułatwiają zasypianie, działają uspokajająco, łagodzą stany depresyjne i nerwicowe. Można je przyjmować w postaci wyciągów, naparów, kapsułek, tabletek. Melisa ma też działanie przeciwwirusowe. Przyspiesza wykonywanie obliczeń arytmetycznych.
4. Lawenda wąskolistna (lavandula angustifolia) – a dokładnie kwiat ułatwia zasypianie, łagodnie uspokaja i ma właściwości antyseptyczne. Używa się jej w inhalacjach i naparach. W krajach śródziemnomorskich z lawendy pszczoły pozyskują cenny aromatyczny, słodki miód.
W następnej części: 6 rzeczy o których warto pamiętać.
Komentarze
Prześlij komentarz