Przejdź do głównej zawartości

Sposoby na zasypianie, część trzecia. Posiłek przed snem.

Dietą wspomagamy zasypianie

 Zadbaliśmy o miejsce do snu ale nie możemy zasnąć i zbyt często wybudzamy się, pomyślmy o posiłku który nam pomoże.

 Istnieją  dwie szkoły które zalecają różne podejścia do tego co zjemy przed snem.

 Pierwsza zaleca posiłek tłuszczowo-białkowy. Zmniejsza on ilość wybudzeń nocnych i jest wskazany dla osób które muszą kontrolować poziom cukru we krwi oraz ilość przyjmowanych węglowodanów.

 Druga zaleca posiłek białkowo-węglowodanowy.
  Bardzo fajnym połączeniem jest ser i owoce. Szczególnie dobre są wiśnie oraz kiwi zawierają bowiem tryptofan ( z tryptofanu produkowana jest melatonina i dlatego też nie jedzmy wiśni ani kiwi przed pracą wymagająca skupienia i koncentracji ).
Wiśnie zawierają tryptofan
Wiśnie zawierają tryptofan 
Do sera z owocami dodajmy ryż który dostarczy węglowodanów. Ryż, biały kremowy ser dostarczający białka z dodatkiem łyżki aksamitnego jogurtu oraz słodko-kwaśne owoce to doskonała propozycja na wieczorny posiłek. Taka kompozycja przyspiesza zaśnięcie oraz zmniejsza ilość wybudzeń. Podnosi jakość naszego snu, a o to nam przecież chodzi.
Użyjmy innych gatunków sera jak choćby miękkiej, delikatnej mozzarelli. Do tego pajda pysznego razowego lub pełnoziarnistego pieczywa z pomidorem, a na deser zielone, słodko-kwaśne kiwi. Twórzmy smakowite, odżywcze koktajle owocowo-owsiane. Używajmy produktów które powodują wyrzut insuliny  razem z owocami podnoszącymi ilość tryptofanu w  naszym organizmie z którego syntezowane są melatonina oraz serotonina*.

 Serotonina razem z melatoniną regulują procesy snu. A ich niedobory negatywnie wpływają na nasze zasypianie, przebieg snu oraz samopoczucie następnego dnia. Stajemy się drażliwi, rozkojarzeni i łatwo ulegamy skrajnym emocjom. Zadbajmy by substancje które wspomagają ich produkcję znalazły się w naszej diecie.

Kolację spożyjmy na godzinę lub dwie przed położeniem się do łóżka. Trzy, cztery godziny to na prawdę za duży odstęp i efekty jakie może nam ona przynieść nie będą odczuwalne.
    Co zrobić jeśli wciąż nie osiągamy zadowalającej poprawy? Kolejne kroki opiszę w kolejnych częściach.

Co jeszcze warto zrobić, by przyspieszyć zasypianie?

Uwaga: Sama dieta niewiele pomoże jeśli pominiemy wskazówki z poprzedniego posta.

Serotonina*- pochodna tryptaminy odpowiadająca za procesy snu, uczucie szczęścia, reguluje uczucie głodu, temperaturę, ciśnienie krwi, potrzeby seksualne oraz reakcje kompulsywne. Produkowana jest głównie w błonie śluzowej jelit. Występuje również w roślinach np. bananie i pokrzywie.

Komentarze

Najchętniej czytane

Sposoby na zasypianie, część druga. Miejsce do snu.

 Poprawiamy jakość snu Jak napisałem we wcześniejszym poście, śpimy przez 1/3 naszego życia. Wydawało by się więc, że każdy umie spać i przygotowywać się do snu. Okazuje się że, wcale tak nie jest.  Grzechy wobec nas samych jakie w tej materii popełniamy wymieniłem wcześniej. Teraz napiszę jak można poprawić szybkość zasypiania i jakość snu.     Przygotowywanie miejsca do spania Grunt to dobrze przygotowane miejsce do snu By zapewnić sobie optymalne warunki snu musimy zadbać o właściwą temperaturę pomieszczenia w którym śpimy. Jest to 19°C. Wynika ona z naszej adaptacji ewolucyjnej. Przez tysiące lat temperatura w pomieszczeniach w których spali nasi przodkowie rzadko przekraczała 15-19°C. Wyższa temperatura o dwa, trzy stopnie niż 19°C nie spowoduje spadku jakości snu, jednak już powyżej 24°C nasz sen nie zapewnia właściwej regeneracji. Budzimy się oszołomieni i jeszcze długo nie możemy osiągnąć pełnej sprawności. Dobrze jest więc przed snem wywietrzyć pom...

Ostatni sen Zuzanny

Gdy...     Wracający z pracy Tomasz dotarł do domu. Zdjął maseczkę jednorazową i wcisnął ją do kieszeni kurtki, przyda się jeszcze jutro. Rozebrał się i poszedł do kuchni po butelkę z bezalkoholowym piwem. Zajrzał do Zuzanny. Spała słodko, trzymając złożone dłonie jak do modlitwy pod policzkiem. Chwilę podziwiał swojego aniołka, uśmiechnął się i ruszył w stronę salonu by siedząc wygodnie w fotelu "dojrzeć" do snu. Był trochę zdenerwowany i zamyślony. To że, o mało nie wpadł pod samochód zmusiło go do krytycznego myślenia o swoim wyglądzie. Czarna z szarymi wstawkami turystyczna kurtka była wygodna, nieprzemakalna i wieczorem niewidzialna dla kierowców. Do tego czarne spodnie i ciemne buty powodowały że, wyglądał jak Batman po zmroku. Po zastanowieniu doszedł do wniosku że, wcale nie wyglądał bo go nie było widać. Wymiana kurtki na jaśniejszą chwilowo nie wchodziła w grę z powodów finansowych. Pozostawało wyposażenie dodatkowe. Chwycił swój 14 calowy, przerośnięty tab...

Podmłoda

  Dzisiaj opowiem o podmłodzie. Czyli wstępnej fermentacji mąki, drożdży i wody. Daje ona "ten" smak którego brakuje w domowym chlebie. Jest wykorzystywana przy wypieku chleba, bułek, bagietek i pizzy.    Potrzeba tylko trzech składników: 1. Mąki kubek 2. Wody szklanka 3. Drożdży kulka, średnicy 2 groszówki (wagi 2-3 gramy).   Teraz wystarczy wszystko wpakować do miski i wymieszać. I tylko tyle. Wstawiamy miskę w ciemne miejsce i czekamy... Nawet dobę. Wystarczy dwanaście godzin ale im dłużej tym smaczniejszy będzie chleb.    Ponieważ nie lubię brudzić zbyt wielu naczyń, mieszam wszystkie składniki w misce w której będę później wyrabiał ciasto. Miskę owijam folią spożywczą żeby podmłoda nie wysychała.  Ciekawi jesteście smaku to do dzieła! Jutro odpowiem jak zrobić bagietki.